Hoe werkt het?

Energiefiets: Hoe werkt het eigelijk?

Energie kan niet uit het niets opgewekt worden, het kan enkel van vorm veranderen. Om dit te bekomen hebben we energiefietsen gemaakt waarmee we kinetische energie om kunnen vormen tot elektrische energie.


Het proces gaat als volgt:

Tijdens het fietsen wordt de kinetische energie (bewegingsenergie) omgezet in elektrische energie via een generator in het vliegwiel van de fiets. Eens de grote massa van het vliegwiel in beweging is gekomen vangt het de schokken van de trapbewegingen op. Dit zorgt voor een gelijkmatige energietoevoer. 

Vervolgens wordt de spanning van de opgewekte energie tot het juiste voltage getransformeerd.


Er zijn 2 soorten spanning: gelijk- en wisselspanning. 

Batterijen werken bijvoorbeeld op gelijkspanning tegenover het stopcontact dat op wisselspanning werkt. Wanneer je een batterij wilt opladen via het stopcontact moet de wisselspanning met andere woorden omgevormd worden tot gelijkspanning.


Gelijkspanning heeft meestal een laag voltage (denk aan een autobatterij van 12 Volt). Een stopcontact met wisselspanning daarentegen heeft een hoger voltage, rond 230 Volt.


De stoomsterkte (Ampère) staat voor de hoeveelheid elektrische lading die per seconde door de stroomdraad getransporteerd kan worden.


De meeste smartphones en tablets hebben een gelijkspanning van 5 Volt en een stroomsterkte van 2,1 Ampère nodig om op te laden. Met andere woorden, een vermogen rond 10 Watt (5 Volt x 2.1 Ampère). Dit kan gemakkelijk opgewekt worden met de energiefiets. 


Grotere elektronica werken meestal op 230 Volt wisselstroom.


Afhankelijk van je eigen spierkracht kan je met één energiefiets elektrische aparaten tot een vermogen van 270 Watt van stroom voorzien. Deze limiet is bepaald door de gebruikte transformators die een maximum capaciteit hebben van 270 Watt.